butiken

Borsta tänderna

Även hundar kan få tandsten, det är till och med mycket vanligt, särskilt hos äldre hundar. Därför kan du redan från när din hund är valp börja borsta tänderna varje dag. Tänk på att aldrig använda din egen tandkräm för hundar är känsliga mot fluor och andra ämnen som finns i våra tandkrämer.

Tecken på tandproblem
Om din hund har problem med sina tänder kan du märka det genom att den har nedsatt aptit eller undviker att tugga på en eller båda sidor av munnen. Hunden kan också klia sig runt munnen eller gnida sig med käken mot golvet eller möbler. Ofta luktar hunden illa i munnen och kanske har lite mer saliv.

Dålig andedräkt
Om din hund luktar illa i munnen så är det vanligtvis tandsten eftersom det gör att bakterierna trivs och växer till. Men dålig andedräkt kan bero på andra saker som magkatarr, diabetes eller njursjukdom.

Tandsten bildas av plack. 
Plack är bakterier som byggs upp i matrester och saliv och som bildar en beläggning på tänderna. När placken inte tas bort så förkalkas den och bildar tandsten. Du kan märka det genom att se att tänderna först blir gulaktiga, sen bruna och får en skrovlig tandyta. Du kan också märka att din hund luktar illa i munnen.

Få bort tandsten
Det bästa att göra för att förhindra att tandsten uppstår eller för att få bort tandsten är att borsta din hunds tänder varje dag. Det finns särskilda tandkrämer som ofta är smaksatta för att göra tandborstningen godare för din hund. Det går också att bara doppa tandborsten i vatten.

Hur man borstar
Det är viktigt att redan från början träna din hund med tandborstning. Håll din hund lugn och ge beröm medan du försiktigt börjar med att ta lite tandkräm på ditt finger och låta hunden slicka på det eller stryk det försiktigt över utsidan av kindtänderna. Prata lugnt med hunden och belöna den när den är lugn och accepterar ditt finger i munnen. När din hund är van så kan du gå över till en tandborste som du först blöter i ljummet vatten. Sätt på en tandkräm med god smak och prova att försiktigt borsta kindtänderna och framtändernas utsida till att börja med. När din hund känner sig trygg så prova att även borta insidorna av tänderna.

Besök veterinär
Ibland behöver du få hundens tänder extra genomgångna. Be din veterinär att kolla tänderna när du är på den årliga vaccinationen och boka tid för rengöring vid behov. Håller du efter tandhälsan så får du en gladare och friskare hund som har en fräsch andedräkt och friska tänder.

Tips för bättre tandhälsa

  • Vänj hunden redan som valp genom att röra kring munnen och på tänderna med ditt finger
  • Välj en mjuk tandborste som är anpassad i storlek efter din hund eller en fingertuta
  • Välj en tandkräm som är anpassad till hund
  • Borsta försiktigt några tänder i taget och utöka antalet tänder när din hund blir mer van
  • Viktigast är att borta utsidan av tänderna och om det går borsta tänderna längst bak
  • Glöm inte att berömma din hund ordentligt efteråt